Totalul afișărilor de pagină

duminică, 22 aprilie 2012

Handmade!

Aceasta va fi o postare ceva mai ciudatica, prin subiectul tratat.
O fac totusi din mai multe motive, ele justificandu-i locul aici. Pentru ca, la prima vedere, voi trata un subiect interesant doar pentru o parte din cititori. Daca priviti MAI ATENT, nu e chiar sau nu e numai asa.
"Handmade", sau "facut cu mana" a devenit in ultima vreme atat o atitudine cat si un trend/moda.
http://wildrosebijou.blogspot.ro/ 
Este "locul/atitudinea" unde se intalnesc atat cererea de obiecte originale si nu de serie, cu o oferta realizata de cei care s-au saturat sa participe la iluzia cum ca locul "social" "castigat" prin te miri ce studii, chiar mai merita atentia vietii.
Desigur unii din ofertanti au ales din proprie initiativa aceastra retragere din jocul iluzoriu, altii au fost dusi in acest loc al experientei in maniere care poate nu le-au fost agreabile, dar cum nimic nu este intamplator...
Din punctul de vedere al ofertei, gama este din ce in ce mai larga, pornind de la obiecte de podoaba, de vestimentatie, marochinarie, mai nou conserve si dulceturi, miere si apicole diverse si chiar m-ar bucura sa ma mai ajutati si voi cu enumerarea, deoarece poate fi util unora dintre voi, atat ca si consumatori potentiali dar si ca virtuali producatori.
Cele destinate consumului, de regula sunt legitimate de o calitate mai buna sau de eliberarea de anumiti adjuvanti alimentari industriali (E-uri).
ACUM, va rog sa nu imi sariti in cap! Nu de alta, dar ma voi ocupa doar de...FUMAT!!!
Ce am sa va rog este sa nu imi spuneti TOT CEEA CE STIU si stie orice fumator, sa nu imi insirati ce este ATAT DE "FRUMOS" scris si pozat pe pachete de catre cei care SUNT PROFESIONISTI IN A INDUCE programari de boala, ci DOAR SA URMARITI ceea ce eu am in intentie sa reliefez.
Eu fac parte din "categoria" celor care parca au venit cu asta din alte vieti, in sensul ca fumez de la sase ani. La varsta aia eram expert in a vedea de la distanta chistoacele cele mai mari si mai curate, parca "cochetand" cu buzele fumatorului care le aruncase. Nu va puteti imagina bucuria plodului aluia. Vara le reaprindeam de la soare, cu o lupa aflata mereu in buzunar.
Ca unul care are acum peste jumatate de secol de fumat activ, pot sa marturisesc ca eu vad fumatul exact ca pe cel mai bun si consecvent prieten. Mi-a fost alaturi, din 45 in 45 de minute, toata viata, indiferent prin ce experienta ma trecea.
Odata la cativa ani, ma apuca curiozitatea sa mai vad cat fumez: invariabil, 21 tigari/zi. Chiar ma amuza consecventa asta...
Am fumat chiar toate calitatile si marcile posibile, manifestand si "preferinte" pe anumite intervaluri. Fundamental insa nu calitatea ci PREZENTA fumatului ma interesa. Nu m-a tentat insa niciodata altceva decat tutunul, nu alt halucinogen.
Din punctul de vedere al "costurilor" acestui prieten, lucrurile au aratat cat se poate de diferit, dupa cum si experienta mea a fost de diversa. Una e sa fumezi in timpuri in care oferta era limitata la indigene si "carpati" sau "select" erau cotidienele, desigur fara filtru, si alta e sa poti alege intre tot ce intreaga planeta produce. Dupa cum una este ca in acea oferta  infinita sa poti cumpara cu cartusele "Camell" sau "Gitanes" sau sa te pui in punctul in care experimentezi iluminarea. Si tot asa, una este ca pretul platit pentru un pachet sa fie cam echivalentul unei paini, cu accize cu tot, si alta ca el sa depaseasca costul a patru paini de calitate, iar oferta sa fie doar de tigari "de marca". Nu conteaza ca sunt fabricate aici sau la vecini, toate sunt "americane"...Haida-de!
Acum tigarile, asa cum ne sunt oferite, nu ne mai pot fi "prieteni", pentru ca ele nu mai sunt decat un fapt politico/economic si mai putin un produs. Ele contin atat "programe" de boala cat si aditivi meniti sa le faca altceva decat tutunul este si contin si toata INCAPACITATEA DE A SE MAI SUSTINE a unui sistem economic muribund, adica accize mai mult ca la orice alt articol.
Am incercat orice alta varianta, de multe ori aduse in preajma mea de cate unul din prietenii multi care m-au vizitat. Am si acum narghilea frumos mirositoare (pup inima ta Elena), am trabucuri fine sau am tigari electronice, am chiar si trei pipe cu tutunul specific. Le-am incercat pe toate, dar nu contin acel prieten de o viata. Vaporizarea chiar mi se pare o varianta acceptabila, desi cei care le fabrica au ei grija sa faca si aceasta forma destul de dificila sub aspect al consumurilor/consumabilelor.
Dar un bun prieten,
 recent, ne-a pus sub nas o alta varianta, care are cateva aspecte interesante. In primul rand iti pune la dispozitie o tigare prietenoasa si nu in ultimul rand, tu ai calitatea de a decide ce anume vrei sa fumezi. Poti sa alegi de pe o piata destul de larga si flxibila, destul de multe variante de tutun, cam orice ai alege situandu-te oricum sub pretul obraznic care ti se cere pe piata oficiala, unde nici macar nu exista diferente notabile decat la ambalare. Cel mai interesant insa mie imi pare sa cauti tutnul indigen, de la cultivatori autohtoni , si care...exista! Spun asta deoarece informatia circula incredibil de greu, desi toti credem ca suntem bine informati.
 Cand am vazut ca prietenul ne-a adus cam tot ce trebuie pentru ca sa ne confectionam singuri tigarile, prima senzatie a fost ca eu nu imi voi mai gasi indemanarea si rabdarea pentru asa ceva. Dar m-am inselat si aveam sa o aflu foarte repede.
O jucarie din plastic la pretul unui pachet de tigari este toata dotarea tehnologica necesara, iar ca si consumabile, foite aflate in pachetele a cate 50 de bucati si filtre, cate 200 intr-o cutie. Totul reprezentand, pentru 200 de tigarete, cam 8 lei.
Spre deosebire de tutunul din import, in oferta destul de variata, deci diferind mult ca si gusturi, tutunul netratat, de la cultivatori, este foarte tare ca gust. Poate fi si el tratat de tine in felurite moduri, inclusiv pentru a-i diminua din tarie sau schimband aroma prin aromatizanti din zona alimentara sau chiar adaus de plante (menta spre exemplu), dar ceea ce este chiar notabil este faptul ca in urma arderii, scrumiera nu mai prezinta gudroanele acelea urat mirositoare si greu lavabile. Se poate sterge cu un simplu servetel de masa si este curata. Desi fumator de o viata, uitasem ca scrumul NU ARE DECE SA FIE ATAT DE lipicios si nesuferit. El devine asa doar datorita adausurilor cu care este tratat tutunul din tigaretele industriale.
 Desi lungimea tigarilor "normale" este scurta -exista si dispozitive/foite pentru tigari long- totusi timpul de ardere al acestor tigari din tutun indigen este cam cu 20% mai lung decat la o tigare "superlong" de pe piata.
Multi veti zice cum am crezut si eu, ca nu aveti nici rabdarea/timpul si nici indemanarea pentru asa ceva. Va asigur ca va inselati. 


In plus, la mine a devenit chiar dragut sa o vad pe partenera mea -care nu a fumat niciodata- ca mi le fabrica cu drag, cu manutele ei.


 De aici mi-a si venit ideea acestui articol. Un handmade care chiar imi pune la dispozitie ceva neincarcat nici de programe, nici de substante in plus si nici de accize si care incurajeaza cultivatorul autohton, caruia eu ii multumesc si pe aceasta cale.