Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 13 februarie 2013

aparent...neclar: ARMONIA

ARMONIA

Pare, dar...DOAR PARE, cea mai indefinibila notiune. De fapt ea nu numai ca ESTE cea mai "matematica" si stricta deci notiune, dar mai si guverneaza TOATE celelalte Legi si...legisoare ale Creatiei!!!
Eram pusti, elev la arte plastice si ma straduisem eu timp de sase ore, sa fac o "compozitie", o "natura statica"...Aveam ca profesor un artist plastic destul de cunoscut, care la sfarsitul orelor de "creatie" intindea toate lucrarile, sprijinite de perete, sa le privim impreuna. Pe "a mea" a asezat-o cu...capul in jos! A spus: asa e perfecta! Apoi a si justificat...pusesem multe "pete" de rosu intens in partea superioara, iar acestea, fiind cromatic/compozitional "grele", imi rasturnau compozitia...cu susul in jos. ASA, acum era...perfecta! Doar ca...totul era cu susul in jos, logic!
Aparent nu era o "lege" acolo incalcata de mine, doar ca un anume "ceva" din mine ar fi trebuit sa aiba macar "intuitia/bunul simt" sa "simta " ca ceva am incalcat. Ce anume? Armonia compozitionala!
Daca as vrea sa o definesc matematic, desigur ea se regaseste peste tot, este acel ciudat sir al lui Fibonnacci, 1,618...omniprezent in intreaga Creatie.
Dece eu ar fi trebuit sa "simt" ca am incalcat "armonia" in pictura mea? Din simplul motiv ca, in noi, aceasta armonie este inscrisa bine, la toate nivelele fiintei. A existat in mine o "preocupare a mintii" sa fac eu un ceva anume, si nu am lasat sa "simt" armonia.
Sa va dau un alt exemplu: formatele de hartie NU SUNT ALESE INTAMPLATOR! Ele au raportul laturilor in ACORD ARMONIOS Lungine/latime. Acel 297mm/210 mm este gasit astfel, RESPECTAND ..."sectiunea de aur", adica aceeasi armonie! Altfel, simpla manipulare a hartiilor ne-ar "stresa", fara ca noi sa ne dam seama dece. Pentru ca ele nu ar fi in ACORD ARMONIOS cu armoniile Creatiei, care se regasesc in toate nivelel fiintei.
ACUM, noi "evoluam" catre constientza constiintei! Dar credeti ca o "facem" intamplator? Nu, desigur, o facem tot pe o spirala/sir al lui Fibonnacci. "Evenimentele" care au loc pe spirala evolutiei individuale, si ele sunt in armonie cu o spirala MAI MARE, de un alt nivel, care cuprinde constiinta colectiva! 
Cand tu te balbai pe spirala ta, tie doar ti se pare ca te reintorci la punctul de unde ai plecat: asa ceva NU POATE EXISTA IN INTREAGA CREATIE! Tu doar presupui similaritati intre primul drum si cel pe care il reincepi, dar e ...o alta spirala! Ceea ce ai agonisit e doar experienta de a ajuge mai repede unde erai, dar spirala e o alta. Nu vei putea spune NICIODATA, acum stiu ca daca as fi continuat, as fi ajuns tot aici...Dimpotriva, iti garantez ca nu ai fi ajuns tot aici. Puncetele/eveniment de fiecare data vor fi altele si vor alcatui o alta configuratie. Din neatentie puetm gandi insa...si asa de absurd.
ACUM deja incep sa se "dezarhiveze" capabilitati ale fiintei/Sinelui...la unii. Desigur o prima tentatie a mintii ar fi sa creada ca...e a lor! Ca este ...pentru ei! Ca astea i-ar situa intr-un anume punct...avantajos!
Nu numai ca este ceva absurd de FALS, dar le va si bloca ascensiunea!
Nimeni, NICIODATA, nu a "primit" ceva in folos propriu. Daca asa a crezut, apoi va asigur ca a aflat cat de cumplit s-a inselat! Suntem o echipa de "alpinisti" si da, unii poate isi insangereaza degetele ca sa bata pitoane si sa deschida drumuri de consteintza, dar asta nu-l poate face sa faca altceva decat sa treaca funia si sa o paseze coechipierilor...Ar fi mai mult decat sinistru sa creada ca menirea lui ar fi...sa le taie coarda! Sau...sa se infatueze pentru asta, uitand ca PRIN EL S-A FACUT, nu  el face! Atentie la egoul spiritual, care presupune ca ai uitat Stiinta Compasiunii!
Eu nu recomand nimanui ca la fiecare "pas" sa ia un metru si sa masoare, dar recomand sa "priveasca atent in el" la fiecare gest/cuvant/gand si sentiment. 
Va decela precis ce este ARMONIOS si ce nu este, cand alege sa se si ...manifeste! Altfel "risca" sa se autostrezeze in raport cu propria sa...manifestare, ca si cand ar fi obligat sa traiasca printre foi de hartie...taiate anapoda, si evident nici macar sa nu fie constient ca singur si-a facut-o!!!

2 comentarii: