Totalul afișărilor de pagină

vineri, 29 martie 2013

A vorbi...vorbirea

Meditand putin asupra darului vorbirii, intentionez sa impartasesc cu voi cateva aspecte.

Ca ORICE, si cuvintele, vobirea, pot fi "vazute" pe foarte multe nivele de intelegere. Desigur ele nu isi pierd "proprietatile" intrinseci, daca noi nu le cunoastem si le folosim anapoda. Este la fel cu orice. Poti inghiti ceva, inconstient de ce anume ai inghitit, dar aia nu inseamna ca nu te vei supune efectelor acelei ingurgitari.
Pentru cei care le cunosc proprietatile, deci cei constienti, atenti, cuvantul este un mijloc de a crea realitati, desigur la un anumit nivel. Barzii, oratorii, poetii si prozatorii stiu bine asta. Pentru ei cuvintele au o intentie creatoare in spate, ei chiar se adreseaza cuiva. Mai sunt si alti "profesionisti" ai cuvintelor, pe care ii voi uita aici.
Pentru majoritatea insa, cuvintele sunt doar o inconstienta "marturisire". Spun inconstienta, deoarece de cele mai multe ori vorbitorul crede ca vorbeste despre ceva sau despre cineva, cand el de fapt doar isi "marturiseste" propriile pozitionari in raport cu te miri ce/orice. Daca arunci la intamplare un cuvant sau idee, imediat se vor gasi cativa sa "dezbata" subiectul. Desigur acolo nimeni nu creeaza nimic, ci au loc "dramatice marturisiri" despre punctul de inconstientza in care "vorbitorul" se gaseste. Cu cat avalansa de cuvinte este mai mare, cu atat se comunica... mai multa incertitudine despre acel "subiect". Daca cumva apar si tensiuni, atunci in mod clar a fost "atinsa" o zona de ...raspuns emotional.
Imaginati-va ca totusi cuvintele creeaza "realitati experientiale". Aceasta este menirea lor. Eu nu pot vorbi despre "boala" spre exemplu, si prin asta doar sa imi declar pozitia in raport cu ea ci, in acelasi timp, eu mi-o apropii, prin racordare frecventionala la vibratia ei. Dupa cum nu pot vorbi despre un parfum, decat daca am scos dopul de la acel flacon, doar ca el se va rapandi in jur si...toti vor beneficia de vibratia lui specifica. Mirosul respectiv are si el frecventa lui specifica, altfel ar fi confundabil, nu? 
Un simplu cuvant, in "mana" unui profesionist, poate fi tratat ca o insiruire de sunete, fiecare din ele cu proprietati de mantre. Fiecare sunet reverbereaza in emitator dar si in receptor, generand un efect. 
Un "vorbitor" calificat manuieste cu multa gratie aceste proprietati ale vorbirii.
Pe drumul de la inconstienta catre constienta, un foarte mare serviciu va puteti face daca treceti in special pe receptie. Altfel spus, daca invatati sa taceti cat mai mult. Nimeni nu se imbogateste cu instrumente folosite aiurea, iar aspectul general al schimbului de vorbe inconstient, este de vacarm infoenergetic absolut daunator tuturor. Pentru ca DA, cuvantul poate cladi dar cel mai adesea demoleaza. Este un "bun" atat de "familiar" tuturor, dar cat de putini sunt cei care chiar ii cunosc proprietatile...
Una din "conditionarile" de baza care au fost operate asupra tuturor, fara ca marea majoritate sa o "vada", a fost trecerea instrumentului de creatie numit "cuvant", evident prin sistemele educationale, in zona pretinsei comunicari, cu accent pe faptul ca, cu cat vei vorbi mai mult, cu atat vei creea o "impresie buna"...Reflectati si voi!
Profunzimea intelegerii "functiilor" vorbirii, este explicata mai pe larg in articolul "vindecarea prin cuvinte..."
Mai "dens" putin, "pareri stiintifice", tot despre cuvinte:
http://www.realitatea.net/cuvintele-pot-cauza-dureri-fizice_707455.html

3 comentarii:

  1. Ca apartinatori ai sistemului de gandire vestic (nici unul dintre noi nu este familiarizat cu modelul chinezesc de gandire, de ex, care difera uimitor de al nostru) suntem profund lipsiti de abilitatea de a dobandi o perspectiva critica asupra propriilor noastre idei. Capacitatea noastra de apreciere a diferentelor in premisele de baza de la care plecam in teorie este serios ciuntita de metoda de gandire academica si stiintifica cu care abordam subiecte de studiu si modelul literar pe care il folosim in cultura vestica (in care cuvintele pot comunica ceva doar oamenilor care au experiente similare).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am apropiat usor de modul de gandire asiatic, desi recunosc ca am facut-o oarecum superficial, fara sa citesc prea multe. Dar stiu ca gandirea asiatica nu e decat alt mod de abordare a omului. Astfel, nu e vorba de critica in gandirea asiatica ci, dimpotriva, mai multa acceptare a ceea ce suntem. Si uite-asa ma apropii de articolul aparut astazi, aici, despre obiectiv/subiectiv. :)
      Gandirea academica si stiintifica e caracteristica si zonei asiatice; in general avem nevoie de o abordare feminina a realitatii, de intuitie, de simturi. Caci nu e adevarat ce ti se spune, chiar cu demonstratii, ci ceea ce simti! Fiecare are adevarul lui.

      Ștergere
  2. Legat de puterea, de multi neștiută, a cuvintelor, aș vrea să completez acest articol cu câteva versuri care pentru mine fac adevărate minuni...

    O roză-nflorește suavă
    Ca nor risipit e necazul
    Puternic mă poartă extazul
    Spre-o naltă și tainică slavă

    RăspundețiȘtergere